Vitamiin D3 ja K2 – miks on nende toitev partnerlus kehale nii hea?

Kaltsiumi imendumiseks ja kasutamiseks vajate D3- ja K2-vitamiini . Kaltsium on töökas mineraal – see aitab teie kehal ehitada luid, aktiveerida lihaseid, moodustada verehüübeid ja hoida teie südant.
Ehkki D3-vitamiinil ja K2-l on mõlemal eriline roll keha kaltsiumivarude haldamisel, on neid koos nimetatud ” täiuslikuks paariks”. “Põhimõtteliselt toimivad nad partnerluses veelgi paremini kui üksteisest lahus olles.
D3-vitamiini nimetatakse “päikesepaiste vitamiiniks” , tehniline nimetus on kolekaltsiferool.Teie luude, hammaste ja lihaste tervis sõltub kaltsiumist ja fosfaadist, mis omakorda vajavad oma töö tegemiseks püsivat D-vitamiini allikat.
D-vitamiini puudus võib põhjustada luuvalu, degradatsiooni ja isegi luu ebameeldivaid deformatsioone, näiteks rahhiiti .
Erinevalt D2-st, mis on teist tüüpi D-vitamiin, saab D3-e toota organismis. Häda on selles, et vereringes piisava varu säilitamiseks tugineb see päikesevalgusele ja loomsetele toitudele.
Munad ja rasvased kalad on mõlemad head allikad. Aga mis siis, kui te ei söö palju loomseid saadusi või elate kohas, kus palju päikest ei saa?
Nagu NHS väidab, ei saa inimesed oktoobrist kuni märtsi alguseni päikesevalgusest piisavalt ultraviolettkiirgust (UVB).
See pidurdab D-vitamiini tootmist, mis tähendab, et vajaliku taseme säilitamiseks on vaja ka muid allikad – näiteks toidulisandid.

K2-vitamiin

Nagu D-vitamiini puhul, on ka teie luude tervena hoidmiseks vaja K-vitamiini-on antioksüdantsete omadustega, mis kaitsevad teie rakke ning on oluline ka verehüübe tekitamiseks ,
K1 (mis pärineb enamasti rohelistest lehtköögiviljadest) ja K2 (mis pärineb kääritatud toiduainetest ja loomsetest valkudest, näiteks elundite lihast).
Suuremahulistes uuringutes on leitud, et K2-vitamiini suures koguses võtmine vähendab arteriga seotud haiguste riski. See seos oli eriti tugev hüpertensiooniga (kõrge vererõhk) inimestel.
K2 vitamiini leidub: punane liha, maks, neerud, õline kala, munad ja sojaoad. Sellegipoolest võib nendes toodetes sisalduv K2 kogus olla üsna väike, mistõttu on raske piisavalt tarbida.

K-vitamiini puuduse teadaolevad riskifaktorid on:

1.Verd vedeldavad ravimid (näiteks varfariin), mis alandavad K-vitamiini aktiivsust
2.Antibiootikumid, mis vähendavad K-vitamiini imendumist
3.Dieedid, milles on vähe looduslikke K-vitamiini allikaid
4. A- või E-vitamiini väga suur annustamine

K2-vitamiini on vaja vere hüübimiseks ja südamehaiguste eest kaitsmiseks

D3- ja K2-vitamiin kehakaalu langetamiseks – kas on mingeid tõendeid?
Jah! Üha rohkem on tõendeid selle kohta, et D- ja K-vitamiin võivad mõlemad toetada tervislikku kehakaalu.
Uuringud on leidnud, et osalejad, kes said päevas kaltsiumi-D-vitamiini toidulisandit, suutsid vabaneda rohkem keharasvaprotsenti kui need, kellele manustati platseebot.
Veelgi enam, seoseid täheldatakse kehamassiindeksi (KMI), keha rasvaprotsendi ja madala D-vitamiini vahel – millest D3 on üks kahest peamisest tüübist.
Kuidas on lood K2-vitamiiniga? Kliinilise toitumisuuringu
teadlased testisid K-vitamiini tarbimise ja keharasva vähenemise vahelist seost. Nad avastasid, et K2-vitamiini lisamine võib toetada kehakaalu langust, eriti rasva kadu kõhu piirkonnas.
D-vitamiini soovitatav kogus on kuni 4000 RÜ päevas (100 mcg). See jääb täiskasvanute, vanemate täiskasvanute ja 11–17-aastaste laste jaoks samaks.
Keskmisel täiskasvanul soovitatakse saada vähemalt 100 mikrogrammi (mcg) K2-vitamiini päevas , kusjuures ülemine künnis on umbes 300 mcg.
Kuna ilma vajaliku koguse K2-de ei imendu kaltsium nii hästi kui vaja ja see jääb vereringesse. Selle tulemusena võib see arterite lubjastumise tõttu põhjustada kõrget vererõhku. Samuti võib suureneda südamehaiguste risk.